Пътят на самураите: изследване на изобразителното изкуство на японската шивашка

Anonim

Следната статия е спонсорирана от MJ Bale

В префектура Iwate, на 4 часа пътуване с влак от оживените улици на Токио, се намира град Ичиносеки-ши.

На север е Hiraizumi, известен със своите будистки храмове, градини и археологически обекти. В центъра е парк Tsuriyama, известен със своите черешови цветове и панорамни гледки. На изток е Geibikei дефилето, обичано за драматичните си декори. И точно извън Ichinoseki е нещо също толкова специално, което няма да намерите в нито един пътеводител.

Въпросното място е сервиза за шивашки услуги на MJ Bale, семеен бизнес, който е в действие от 50-те години на миналия век. Костюмите са поръчкови и завършени на ръка, изработени от занаятчии с копринено кимоно-наследство. Повече от 50 часа на строителството се извършват в един костюм.

Надявайки се всичко това, той е Канеко, японският майстор по шиене и пазителят на стандартите на М. Дж. Бейл. Два пъти годишно Канеко посещава Австралия за персонализирани срещи и тази година имахме късмета да видим извънредния човек в действие.

Приказка за майстор на шивача

Кеничи Канеко е роден в Токио през 1966 г., син на поръчков шивашки и копринен кимонопроизводител. Ден след ден Канеко гледаше как баща му шива костюми за клиенти и ранните семена на страстта му за шивачество са засадени.

След като посещава техническо училище за изучаване на модели и моден дизайн, Kaneko работи в Shi Sho (японски за Master Tailor) в компанията за облекло в Токио. През 1998 г., след 11 години настойничество с наставника си, Канеко се заема в Ню Йорк и е предназначен за списък от клиенти, включващи Brooks Brothers и Burberry.

Канеко се завръща в Япония през 1999 година. През 2003 г. е назначен за генерален мениджър на шивашкия цех в Ichinoseki. Седем години по-късно започва да си сътрудничи с MJ Bale, за да направи обичайните костюми на марката, а останалите, както се казва, са история.

Изток се среща със Запада

Мат Дженсън, главен изпълнителен директор и основател на MJ Bale, се срещна с Канеко в средата на 2000-те чрез приятели в индустрията, но това не беше първата му четка с островната нация. "Винаги съм имала много силна връзка с Япония", обяснява той, "храната, културата и традицията".

Дженсън се оказа особено впечатлен от съвършените постижения на страната. "Японските шивачи са толкова висококвалифицирани и информирани, когато става дума за конструиране на костюми", казва той. - Поставих японските шивачи там там по умение като англичаните и италианците. Те просто имат интуитивен способност за изработка. "

Канеко отбелязва много прилики между японската и италианската шивашка работа - особено акцентът върху детайлите и завършването на ръката, както и меката конструкция в сакото - но също така отбелязва ключови разлики. Италианците са смели, когато става въпрос за тъкани, маншети и други детайли, докато японците са по-задържани в избора си.

И къде се вписва Австралия във всичко това? Е, там идваме.

Безупречно направени за измерване на методологията

Имахме късмет да хванем Канеко по време на едно от неговите полугодишни екскурзии до Австралия. Получаването на костюм, направен за измерване, е връхната точка на модното преживяване на мъжете и това, което го прави от майстор като Канеко, е върхът на този връх.

Първата стъпка в процеса е да резервирате вашето по-назначение само за монтаж. Всеки детайл е изкован по време на първата среща, от броя на бутоните, до ширината на ревера, до облицовката, до монограмните инициали. MJ Bale се гордеят с избора си на тъкани, произхождащи от водещи мелници по целия свят. Повечето от тях са от Италия, с опции от Англия и Япония.

След като вашите спецификации бъдат отбелязани и вашите измервания са взети, информацията се препраща към Ichinoseki сервиз. За следващите 6-8 седмици практикувате търпение, докато вашият костюм е внимателно изработен в продължение на десетки часа.

След връщането му се използва второ оборудване за извършване на окончателни корекции. Когато няма нищо, което да бъде направено, вашият великолепно пригоден за измерване костюм е поставен в нетърпеливи ръце, готов да заеме своето място като гордост на вашия гардероб.

Защо един самурайски костюм е специален

Костюмът от самурай е по-голям от останалите. Първо, има просто радост да знаеш, че притежаваш нещо толкова уникално. Не само, че е единствена по рода си парче, приспособена да се побере перфектно в тялото и стилът ви, а също е аномалия. Колко мъже, дори и най-добре облечените в Австралия, могат да кажат, че са направили японски костюм, без да купуват самолетни билети?

Второ, разбира се, е самият процес. Това е първокласно преживяване от началото до края. Услугата е примерен, а ръчно завършеният, напълно изработен резултат ще ви служи много години напред.

И накрая, самият Канеко. Човекът наистина е господар на плавателните съдове, който живее и диша изкуството на шивачеството. "Харесва ми да правя дрехи и да определя дрехи, които са пригодени за клиента", казва той. "Душата ми ми казва, че когато мога да направя един човек щастлив, аз съм щастлив. Искам да отразя тази философия и на моята работа. "

Това е такова посвещение, което дава живот на най-изключителното мъжко облекло.

MJ Bale's, направени в Япония по поръчка, започват от $ 1, 500, включително безплатни промени. Назначенията се правят на живо чрез обаждане (02) 8208 8800.

Интересни Статии

12 най-стилните знаменитости на седмицата [17.07.15]

Фаръл Уилямс е намерил начин да се носят фитнес шорти със стил

Никол Трънфио за лечение! Списание [NSFW]

Тези снимки поставят размера на иконичните обекти в перспектива