Перфектният (научен) случай за по-малко мислене

Anonim

Тази история първоначално е публикувана в колективния център

Навигаме много от живота на автопилот. Което е добре, понякога. Вашият сутрешен душ, пътуването или опашката за кафе не е нужно да бъде запомнящо се. Но никой не иска да бъде не-шоу - мозъчно казано - когато взима гледката от върха на планината, разговаря с вашите значими други или се отдаде на храна, която вие или, по-настойчиво, някой друг се притеснява да се подготвите.

Уви, способността ни да участваме в такива моменти на живота е често осуетена от скучна (или чудесна?) Затрупана съвест, в която минават спомени (заклевам, че грешно ми е казал името на шефа си в този имейл

,

е, че последното мляко тази сутрин?) и се страхува от бъдещето (Как мога да отговоря на крайния си срок? Ще го накарам ли навреме да играя на Трона?) да играе на цикъл, обгръщайки съзнанието си в мъгла, избягвайте настъпващите пешеходци.

По отношение на актуалната (може би пешеходците, смятана за животоспасяваща) идея, че трябва да се стремим да бъдем по-активни, Екхарт Тол, автор на Силата на Сега, постави това решение: "Ето една нова духовна практика за вас: вземайте мислите си прекалено сериозно "и сега науката казва, че трябва да ги премахнем напълно - особено в стремежа към творчество.

Това е теорията, която неотдавна беше осмелила неврологът Moshe Bar, директор на Мултидисциплинарния център за изследване на мозъците в университета Bar-Ilan и професор в медицинското училище в Харвард, в мнението на Ню Йорк Таймс. Моше цитира проучване, което той е провел заедно със студентката Шира Барор, публикувана в Psychological Science този месец, в която двойката "демонстрира, че способността за оригинално и творческо мислене е осезаемо зашеметена от бездомни мисли, обсебващи размишления и други форми на" умствено натоварване " . "

Техните серии от експерименти видяха участниците да поемат задачата за свободно асоцииране, като същевременно си спомнят последователност от номера. Половината от участниците бяха помолени да си спомнят седем цифри, а другата половина само две. Като ги държеше на ум, те бяха поставени с думи (като "маса") и бяха помолени да реагират бързо с първата дума, която им дойде (някои биха могли да кажат "стол"). Онези с поредицата от седем числа, натъпкани в техните черепи, се завръщат с доста по-малко креативни, "статично общи" реакции ("бели / черни"), а тези с две цифри дават повече уникални връзки ("бял / облак").

"Тези експерименти показват, че естествената тенденция на ума е да изследва и да благоприятства новостта, но когато е заета, тя търси най-познатото и неизбежно най-малко интересно решение", пише Моше. Което създава доста впечатление, като съвременните ни умове са заети като тоалетна самолет след два часа турбуленция.

Дневният живот ни запълва главите с всякакви неща - да запаметяваме съдържанието на хладилника ви, да страдаме от въображаемото погрешно тълкуване на емотикото или отчаяно да се опитаме да си припомним името на човека (благодарим ви, Facebook). След това има видение, фантазия и, по-пристрастяваща бележка, стрес и параноя, с които да се борите.

"Постигането на способността да разтоварите натоварването върху съзнанието си, било то чрез медитация или някаква друга практика, може да донесе чудесно преживяно преживяване на света - и, както предлага нашето проучване, на собствения ви ум", съветва самият Моше след като премине една седмица мълчание в медитация.

За да се фокусирате върху по-малкото разнообразие, опитайте да насочите вниманието си към дишането, стъпките и красотата, която ви заобикаля. Нарисувайте "от мисълта, затова аз съм" за делата на En Vogue поп-мантрата: "Освободете съзнанието си и останалите ще последват" (дошли сме далеч от 1637 г.). Подарете на мозъка си почивка и оставете другите сетива да се окъпват и да се търкалят в блясъка на този момент. Вие никога не знаете какво може да излезе на чист ум.

Следвайте колективния център в Facebook и Instagram.

Интересни Статии

12 най-стилните знаменитости на седмицата [17.07.15]

Фаръл Уилямс е намерил начин да се носят фитнес шорти със стил

Никол Трънфио за лечение! Списание [NSFW]

Тези снимки поставят размера на иконичните обекти в перспектива