Забравете съзнанието: Изследването разкрива, че йога е свързана с нервен нарцисизъм

Anonim

Дали духовността е просто код за нарцисизъм? От години мислихме, че сме цинични копелета за подигравки на хора, които наричат ​​разтегателен религиозен опит. И да: бяхме (все още са!) Ревниви на строгите абсолютно абсурдни и тонизирани ботуши. Но също така: критиките ни са оправдани! Просто попитайте науката.

Йога се предполага да бъде 90-минутна медитация с отворени очи, която ви учи, че аз съм илюзия. Колкото по-добре разбирате това, толкова по-просветени сте. На теория това е напълно неегоистка и красива идеология.

Но едно скорошно проучване противоречи пряко на това, като установи, че съвременната медитация и практиките на йога действително могат да надуят вашето его. Университетът в Саутхемптън (който публикува резултатите си в Journal of Psychological Science ) взе 93 ученици по йога и оцени чувството им за самоусъвършенстване за период от 15 седмици.

Първо, те оценяваха възприятието на участниците за самоусъвършенстване, като попитаха как те се сравняват със средния ученик йога в своя клас. След това те проведоха тест, който идентифицира основните нарцистични тенденции (например участниците трябваше да оценят колко дълбоки фрази като "Ще бъда добре известен с добрите дела, които ще направя", се прилагат към тях). Накрая, както съобщава Кварц, те подадоха маниера за самочувствие, като попитаха участниците дали са съгласни с твърдения като "В момента имам високо самочувствие".

"Когато учениците бяха оценени в часа след йога, те показаха значително по-висока степен на самоусъвършенстване според всичките три мерки, отколкото когато не бяха направили йога през последните 24 часа." (Кварц).

Подобни резултати са получени от група доброволци, които практикували медитация. Което повдига въпроса: дали участниците правят тези "его-успокояващи" дейности погрешни или дали Буда е стар лъжец?

Първият изглежда по-вероятно. Всъщност има дълга теория, предложена от различни учени, че западните учители на будизма "Не успяват да се занимават с очи към безкористността, които трябва да характеризират целите на тези усилия" ( Quartz ). Въпреки че йога и медитацията първоначално са били предназначени за начини за успокояване на егото, много нови практикуващи ги правят с самоусъвършенстване като основна цел.

Което е достатъчно честно. Но както подчертава Андрю Хампсън от Bad Yogi Retreats; не можеш да имаш своето просветление и да я изядеш. Също така: само защото йога ви кара да се чувствате добре за себе си, не означава, че ви прави егоистични.

"Начинът, по който преподавам, и начинът, по който практикувам, е да бъда" истински "и да не съм претенциозен или арогантен относно позициите, които можеш да направиш добре."

"И аз твърдо вярвам, че всеки, който се стреми към здравословен гръбначен стълб и тих ум, се насочва духовно в правилната посока", каза той.

"Да кажем, че има само една истинска версия на йога е като да кажеш, че има само един истински вид музика".

"Долната линия е, ако движите тялото си умствено и дишайки съзнателно, тогава практикувате йога. Това е пълно спиране! Името или стила на йога не е важно, колко потно или меко йога е не е важно. Съзнателното дишане и умното движение е важно! ", Каза той.

Интересни Статии

Как да рок обувки без чорапи, ако искате да изглеждате като Sartorial крал

Бебета, бийтове и плажове С участието на Мелани Рибе

Yara От Леонардо Корредор за лечение! Списание [NSFW]

Последната колекция на Gucci за мъжки облекла ще предефинира вашето разбиране за ваканцията