Разликата между $ 800 и $ 80 бутилка червено вино

Anonim

Не можете да поставите цената на щастието; но можеш ли да го бутилираш?

Всеки знае разликата между виното от $ 8 и $ 80, но когато става въпрос за $ 80 срещу $ 800 - мнението е разделено.

Кога си струва да се изплъзне? Има ли някаква точка, в която то просто не може да се подобри? Говорим с Джеймс Йънг (мениджър продажби в "Торбрек Винтерс") и Алекс Ръсел (постдокторант в CQ University Australia, който направи докторска степен по вкус и усещане за миризма с акцент върху виното), за да получи вътрешната информация.

Сензорни характеристики

Пистолозите твърдят, че след като надминете марката от $ 80, вината само вкусват по-добре или по-зле от един друг по случайност.

"Винарните цени в този диапазон се оценяват там, където са заради търсенето на това вино, защото винарната иска да има стойност или поради" заемното "търсене за района, от който идва виното".

Алекс Ръсел потвърди, че бурканче от 800 долара рядко вкусва 10 пъти по-добре от бутилка от по $ 80. Той обаче не е напълно съгласен с циниците, заявявайки, че ценовата марка е оправдана по други начини.

"Виното няма да продължи да продава на дребно за $ 800 всяка година, ако никой не вижда стойност там."

Джеймс Йънг от Torbrecks добави към това, като каза, че макар да не можете винаги да опитате най-важните разлики (вижте по-долу), бутилка вино от $ 800 обикновено е с по-високо качество, защото идва от по-ниска доходност и получава повече внимание към детайлите.

"Ако купувате по-евтино вино, добивът вероятно е от шест до осем тона на акър. С $ 800 бутилки не е повече от един тон и половина на акър. Също така всичко е ръчно поддържано, така че вниманието към детайлите създава по-скъп продукт. "

Hillside Vineyard

Културна столица

Според Алекс: Виното е като изкуство. Някои са по-ценни от други, но не поради физическите им характеристики.

"Можем всички да сме съгласни, че с коли, когато плащате повече, разликата в качеството е доста очевидна. Те имат повече камбани и свирки, или те отиват по-бързо и т.н. Но качеството на картината е по-субективно и плащането на повече не е задължително да ви донесе нещо, което почти всеки би се съгласил, че е по-добре. Все пак се търсят конкретни художници и това е същото за конкретни винопроизводители или винопроизводители. Цените им често отразяват това. "

Въпреки че разходите за производство на бутилка вино от 80 до 800 щ.д. не се променят пряко спрямо цената на крайния продукт, там е само толкова много от всяка реколта да отиде наоколо. Така че, ако дадено вино получава невероятни отзиви и всеки го иска, тогава доставчикът може да увеличи разходите си.

Поради тази причина Джеймс Янг казва, че отговорът на "Заслужава ли си?" Ще се промени в зависимост от това кой питате.

"Заслужава ли си $ 750? Е, лично аз не мога да изразходвам толкова пари за бутилка вино. Но дали това е една от най-хубавите вина, които съм опитал някога? Разбира се! "

Макар че няма да плаща толкова много за едно вино, той разбира как за някои хора рядкостта и чистотата на The Laird си заслужават да плащат (и защо винаги се продават).

Как ще стане

Според Алекс Ръсел, една от характеристиките, за които плащате, когато купувате бутилка вино от $ 800, е колко добре ще старее. Но наистина зависи от много фактори, каквито грозде виното е направено от, кой направи виното, и откъде е.

"Всички останали неща (район, грозде, реколта и т.н.), виното от 50 долара може да е достатъчно дълго или почти толкова дълго, колкото вино от 200 долара, но е малко вероятно виното от 10 долара да е добре."

Обикновено: колкото по-скъпо е виното, толкова по-вероятно е да старее добре. Въпреки това, ако ви харесва по-мекия вкус на добре остаряло вино, може да получите по-голяма стойност за парите от добре належала бутилка от 80 долара, отколкото от новоиздадената бутилка от $ 800.

"По-младите вина са по-дъбови и по-големи."

Лоренд Гнаденфрай Лорен Маранган

Климат и география

След като влезете в горния ценови диапазон, ще видите много единични лозя. Според Джеймс Янг; този уникален израз на даден сайт и област е друга важна характеристика, включена в цената от 800 щ.д.

Друг аспект, който си заслужава да се изследва, е климатичните условия на годината, в която са произведени любимите ви реколти. Ако паднеш опияняващо в любовта на опиянен реколта от 2005 г., все пак открий освобождаването на същото вино през 2006 г. трудно да погълнеш - разликата може да е климат.

Например, през 2005 г. Laird - ограничено издание, $ 750 вино, има подобен ароматичен профил към реколтата от 2015 г. Runrig ($ 255), тъй като и двете са били произведени през особено топли години, които произвеждали богати ароматни вина с пълна маса. Така че малко изследвания може да ви спести много пари.

С кого сте

Алекс Ръсел казва, че когато решавате колко от вашите финанси да се разтопи на гроздов сок, важно е да се обмисли с кого ще го споделите. 20-годишнината може да заслужи нещо повече от торбичка, а подиумът след работа може да не заслужава най-доброто предложение на долината Бароса.

"Опитът да пиеш наистина скъпа бутилка, особено с правилната компания или за правилния случай, ще остане с теб в продължение на много години. Споделих няколко големи бутилки с приятели и семейство през годините и ще бъдете изненадани колко често те се появяват в разговор. Една бутилка "Болингер" през 2004 г. Шампионите на "Гранд Ане" (около $ 300), които открих една Коледа, е особено приятна памет за моя тъст.

Джеймс Йънг се съгласи, приравнявайки виното към модата.

"Виното често се отнася до изображение, като известна чанта или часовник. Имам часовник на стойност $ 100 и ми се струва добре. Не съм часовник любител, но някои хора са - и са готови да похарчат много пари на часовник.

Той спомена и фактора за изключителност.

"Ако бихте могли да си купите костюми на Гучи или Армани, ако не можете да не го направите. Но има повече грижи в подробности, когато е направено. И дори тогава знам момчета, които могат да си позволят някои вина, но нямат достъп до тях, защото са толкова редки. "

Препоръки

За тези, които наистина се интересуват от виното си, за да се насладите и да се насладите на тези специални вина, си струва цената. Ако не сте заинтересувани от детайлите, географията и историята, тогава вероятно стойността не е там за вас.

Алекс Ръсел ни казва, че плацебо ефектът е друг фактор, който може да влезе в игра.

"Ако знаете, че бутилката е скъпа, тя обикновено оформя колко ви харесва виното, когато го пиете".

Интересни Статии

Gunmaker Holland & Holland Помощ за изграждане на най-скъпите Range Rover някога

Костюмът на Пол Бетани в случай на отмъстители в Лондон беше истинският супергерой

Dicker Swimwear стартира със Синтия Дикер

Стилът на Луис Хамилтън е дошъл дълъг път, ето как да го погледнем